TUGAS DAN TANGGUNG JAWAB ORGANISASI DAPUR PROFESIONAL
Tugas dan tanggung jawab organisasi dapur akan chef obie jelaskan berdasarkan tugas masing masing secara menyeluruh manakala secara terperinci akan chef jelaskan dalam updated info dalam blog ini pada minggu hadapan :
Berikut merupakan organisasi dapur beserta tugasnya :
1. Chief Cook ( Executive Chef ) juga Chef De Cuisin atau dipanggil dengan “Chef” sahaja. Pekerjaan seorang Chef lebih banyak bersifat administrative. Pada Hotel kecil seorang Chef masih diperlukan untuk turun padang @ turut mengolah makanan & menu . Tugas dan tanggung jawab seorang Chef antara lain seperti berikut :
1. Mengelola dapur yang menjadi tanggung jawabya.
2. Menyusun dan mereka cipta Menu
3. Membuat standard recipe beserta food cost nya
4. Membuat purchase order ( bahan-bahan ).
5. Membuat perkiraan ( forecast ) yang akan dicapai.
6. Memimpin staff dan bawahannya.
7. Mengawasi perjalannya operasi dapur terutama pada ketika Hotel atau restaurant dibuka.
2. Assistant Chief Cook ( Sous Chef ) Tugas dan tanggung jawabnya a d a l a h menggantikan kedudukan Chef apabila dia berhalangan atau sedang bercuti ( day off ).
3. Chef de Partie Tugasnya memastikan kelancaran operasi, . Mengorganisasi dan membahagi tugas dan pekerjaan pada staff bawahannya, dan ikut secara Langsung dalam mengolah dan menyediakan makanan.
4. Demi Chef adalah wakil Chef de Partie, tugas dan tanggung jawabnya adalah sama.
5. Cook / Commis Setiap Chef de Partie dibantu oleh juru masak atau tukang masak ( Cook ) dalam melaksanakan tugas dan tanggung jawabnya dan jumlahnya bergantung pada volume pekerjaan atau keperluan setiap bahagian di dapur seperti Cold Kitchen , Main Kitchen dan Pastry Kitchen . Commis 1 atau 1st Cook ( Senior Cook ) a d a l a h pangkat yang biasanya diberikan Kepada seorang Cook yang dianggap mampu u n t u k mengambil alih tanggung jawab atasannya dan untuk beberapa hal dia diberi kebebasan untuk bertindak sebagai “ Chef de Partie /Demi Chef” apa bila keadaan memerlukan, contohnya nya sakit, cuti, (day off ) ataupun emergency leave, sedangkan Commis 2, Commis 3 / Cook Helper adalah sebagai pelaksana y a n g bekerja atas perintah atasannya. Pangkat mereka dinilai berdasarkan kecakapan / kemampuan d a n lamanya bekerja.
Nak Buka Kedai Makan Atau Restoran Di Tahun 2025 ? Nak Belajar Memasak Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial ?
Dengan Mewujudkan MGJ CONSULTANCY Kuala Lumpur 10 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie sebagai Peneraju @ Founder telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.
Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Amerika Syarikat ( USA ) , Arab Saudi ,Syria, Jepun , Brunei Darus Salam , Hong Kong , Pakistan , Indonesia Dan juga Maldive.
Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .
Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan , NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.
Pihak Chef Obie & MGJ CONSULTANCY juga aktif melahirkan usahawan Pembekal Bahan Bakeri Semenjak 2013/2014 hingga kini. Kejayaan FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI membantu ramai pengusaha kedai bahan bakeri seluruh Malaysia , Termasuk Di sabah dan Sarawak .
Malah menjadi rujukan kepada peniaga-peniaga dan usahawan baru mahupun lama , Jika Anda ingin buka kedai makan atau restoran mengikut tema yang anda suka ? boleh terus hubungi Chef Obie di talian 0172260719
Selain terus berkongsi kemahiran pengalaman dan memperbaiki isu daripada masalah usahawan-usahawan & juga peniaga berasaskan makanan dalam perniagaan mereka melalui perkhidmatan perundingan F&B Chef Obie .
Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Chef Obie juga sering dijemput sebagai juri pertandingan masakan oleh pelbagai pihak .
Perhatian : Peniaga Pasar Malam 2025
KELAS ANEKA MEE POPULAR 2025
1. Set Mee / Nasi Ayam Sizzling
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments
9. Set Soto Mee / Bee Hoon / Nasi Impit & Condiments
10.Set Prawn Mee & Condiments
Yuran RM2200
Yuran RM1800 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments
9. Set Soto Mee / Bee Hoon / Nasi Impit & Condiments
10.Set Prawn Mee & Condiments
11.Set Pan Mee & Condiments ( Kering Dan Soup )
12.Set Mee Kari Nyonya & Condiments
13.Set Laksa Singapore & Condiments
14.Set Mee Goreng Mamak & Mee Goreng Basah ( Pes )
15.Set Char Kuey Teow ( Kering )- Asli & Kuey Teow Goreng ( Versi Basah Pasar Malam ) - Pes & Kicap
16.Set Laksa Sarang & Condiments .

ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Chef Obie MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com / gunawan.jamil@gmail.com
Tak kira Dimana lokasi Anda Di Malaysia , Chef Obie & Team Akan Datang Mengajar , Kelas Masakan Perniagaan Baking & Komersial @ Kini dikenali Sebagai MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025






Cara Join MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025
Isi Maklumat Penting Di bawah :







Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai jenis masakan tempatan dan luar negara , pastry , kek & Konfeksi untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia yang lain , juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt - Wimbledon , juga berpengalaman mengurus dan memasak untuk 20 , 000 pax & yang berkaitan dengan industri F&B .

Perniagaan students dah dikenali di #alorgajah #melaka , pelanggan pelbagai lapisan telah menikmati hidangan menu di kedainya .Yang dekat mahupun yg jauh telah datang. Mantan PM DSN Juga telah datang menikmati Mee Rebus Johor ini , Malahan menteri Zuraidah juga telah datang menikmati keenakan kesedapan MEE REBUS JOHOR yang dimasak beliau
Lola's Kitchen , ALor Gajah Melaka
Boleh Terus Hubungi Ummie Umairah
*Untuk booking awal ,Untuk tapau atau tempahan sebarang Jenis majlis Juga diterima.
Dibawah ini Antara Testimoni-testimoni Clients / Pelajar Chef Obie
PAK MAON KITCHEN / PORT PAK MAON
Yan / Guar Chempedak Kedah
RESTAURAN RONEY SATAY ( Satay & Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah )
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
RESTORAN MAI SHAH D'SEMPALIT
Raub Pahang
ANNYEONGHASEYO ( Korean Halal Food )
Kota Bharu , Kelantan
DECEMBER RESTAURAN ( Western & Fried )
Kota Belud Sabah
ORANGE Masakan Cina & goreng
Bangi Foodcourt 1
Jln reko , Kajang
BURN CAFE
Tok Molor Kuala Terengganu & Bandar Seri Putra Bangi
KEDAI NASI AYAM PENYET ( Adik )
Kerteh , Terengganu
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
RESTORAN TAT NASI AYAM
Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN ( Western Food )
Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE XXXX
Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN
Penang
STATION MEE ( Mee Rebus & Mee Bandung )
Bukit Mertajam ,Penang
TASIK BERA STATION ( TBS )
Tasik Bera , Pahang
WESTERN BROTHERS
Kulai , Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America
KATERING EMAS
Klang
HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW ( Adik )
Kg baru, Kuala Lumpur
CHAR KUEY TEOW PJ
Pasar Malam Petaling Jaya
CHAR KUEY TEOW MERCIK ( Chedan )
Parit Raja ,Johor
DAPUR LAILII
Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM ( Food Truck )
Pahang Darul makmur
IPOH CAKOI
Ipoh, Perak
Dan banyak Lagi outlet ,kiosk ,kedai Makan , lunchbox dari para pelajar Chef Obie merata Malaysia .

Klik link yg dikongsikan ini
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/.../kelas...
Lebih 300 Pilihan Pakej
Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie

Chef Obie MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com / gunawan.jamil@gmail.com
No comments:
Post a Comment